Twitter Facebook LinkedIn

CPO Groenewoud Apeldoorn

Voor de architectenselectie voor CPO Groenewoud hebben de architectuurmak(k)kers een eigentijds plan gemaakt, waarbij de aangrenzende openbare ruimte direct is opgenomen in het ontwerp. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, wat betekend dat de bewoners zelf de regie pakken en de ontwikkeling van hun nieuwe huis gestalte geven. In dit geeval een collectief van 12 bewoners in Apeldoorn.

Het ontwerp kenmerkt zich door een stedebouwkundige wand, waarachter de diverse woningen individueel gerealiseerd kunnen worden. Hierdoor is er maximale keuzevrijheid in afmeting en materialisatie, zonder dat de stedebouwkundige en architectonische eenheid verloren gaat. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het plangebied bevind zich openbare ruimte, welke direct betrokken zijn bij het plan. De voorzijde in de vorm van een wadi, natuurlijk en meanderend vormgegeven met een aansluiting aan het aangrenzende beekje. De achterzijde in de vorm van een collectieve tuin, omsloten door de nieuwbouw en de bestaande woningen. Hierdoor ontstaat een soort semi-openbare ruimte waar plaats is voor ontmoeting en ontspanning.

We hebben hiermee een mooie tweede plaats gewonnen en daarmee ruim 30 bureau's achter ons gelaten. Helaas de opdracht niet gekregen, maar weer een ontzettend leuke en leerzaam project van de mak(k)ers!

Recensie klant

Een mooie tweede plaats in een architectenselectie! Een project van architectuurmak(k)ers